Hippo campus betekend uit het Latijns vertaald: gebogen paard.  Familie van zeenaalden en zeepaardjes (Syngnathidae).

Feiten:

 

  • Het zeepaardje is de langzaamste vis ter wereld: Volgens de Guinness Book of World Records, het dwergzeepaardje is de langzaamst bewegende vis ter wereld. De gerapporteerde topsnelheid is slechts 60inchesper uur!
  • Ze zijn een vis : Het zeepaardje heeft een vorm die is onmiddellijk identificeerbaar en lijkt heel weinig op andere vissoorten. Het zeepaardje is echter een soort vis die nauw verwant is aan zeenaalden en seadragons.
  • Zeepaardjes hebben geen maag: Zeepaardjes hebben spijsverteringssporen die geen maag hebben! Dat betekent dat ze bijna continu moeten eten om in leven te blijven.
  • Mannelijke zeepaardjes werpen: Het is waar, mannelijke zeepaardjes worden zwanger en baren meer dan een duizend nakomelingen tegelijk! Vrouwtjeszeepaardjes leggen hun ei in een mannetjeszak die bevrucht is. Nadat de embryo's van het zeepaardje zich ongeveer drie weken hebben ontwikkeld, worden ze bij een extreem hoge snelheid (je wilt de video hieronder zien hoe dit eruit ziet!)
  • Zeepaardjes zijn romantici en zullen dagenlang 'dansen' voordat ze hun partner uitkiezen: Veel soorten zeepaardjes zijn monogaam, wat betekent dat een enkel mannelijk en vrouwelijk paar hun hele leven zal paren. Bovendien houdt verkering met zeepaardjes vaak een 'dans' in die kan duren voor dagen voordat ze hun partner kiezen!

Zeepaardjes zijn bijzondere wezens, die niet direct herkenbaar zijn als koraalvissen, en precies dat is ook hun bedoeling om zich te beschermen voor hun vijanden.

Zeepaardjes zwemmen over het algemeen rechtop, ze zijn ook familie van de zeenaalden.

De meeste zeepaardjes leven in sub(tropische) zeekusten. Ze laten zich voortdrijven door de lichte waterstroming.

Meestal hebben ze 6 kleine vinnen om zich voort te bewegen. Maar door de kleine vinnen zijn ze slechte zwemmers.

De stroming in het water mag dus niet te sterk zijn.

Met hun staart kunnen ze zich vasthouden aan wieren, gorgonen en andere lederkoralen of koralen met lange poliepen of aan stenen met openingen.

Ze houden van stabiele waterkwaliteit en een zoutgehalte van 1024 en een zuurstofrijke omgeving. Maar bij dwergzeepaardjes moet het zoutgehalte bij 1020 liggen.

Maar kleine luchtbellen kunnen in hun lichaam geraken en kan hun dood betekenen, dus grote luchtbellen is het beste.

De watertemperatuur mag gek genoeg variëren tussen 15 - 27 graden. Het beste is 24 graden. In de hete zomermaanden mag de temperatuur voor hele korte tijd even rond de 27 graden liggen, maar liefst direct afkoelen met ventilatoren.

Een zeepaardje kan net als een kameleon met zijn ogen draaien, als hij zich bv. heeft verstopt tussen de wieren neemt hij de kleur bijna over, zodat hij bijna niet herkenbaar is. Als er kleine kreeftjes of zeedieren langs zwemmen zuigt hij dit op met zijn snuit.

Ze voeden zich met fytoplankton of kleine zeekreeftjes zoals: Atemia, Mysis en Codepoden. Ze moeten meerdere malen per dag worden gevoed, omdat ze geen maag hebben.

Bij zeepaardjes baart de man de eitjes. Tijdens het paringsproces dat enkele dagen kan duren, waarbij hun staarten zijn verenigt, legt het vrouwtje de onbevruchte eitjes in de buik van het mannetje. Het mannetje vult eerst zijn buik met zeewater. Aan het einde van hun paringsspel cirkelen beide zeepaartjes aan elkaar gekoppeld naar het wateroppervlak en weer naar beneden.

Nadat het mannetje de eitjes heeft bevrucht hetgeen  15-30 dagen kan duren, begint het mannetje vaak in de ochtend alle kleine zeepaartjes (het kunnen er wel 1000 zijn ) uit te stootten. Trouwens het mannetje en vrouwtje blijven hun leven lang trouw. Helaas worden zeepaartjes maar enkele jaren oud.

LET op! Zeepaartjes mogen alleen onderwater getransporteerd worden, dus niet blootstellen aan de lucht. Onderwater in een plastic beker met voldoende zoutwater vangen.

Ook moeten aquarium zeepaardjes in de winter gewend worden aan het eten van diepvries voer omdat levend voer vaak niet verkrijgbaar is.

Ik ben bezig om dit straks ook in de winter beschikbaar te stellen, uit eigen kwekerij.

Gevaren voor zeepaardjes zijn ziektes of glasanemonen. Door bv. je aquarium te verrijken met pitvissen(deze eten glasanemonen en zuiveren het zand, want bij langzame stroming vervuilt het zand sneller). Glasanemonen breiden zich snel uit bij het voeren van Atemia en andere kreeftjes. Ook kunnen poetsgarnalen worden ingezet tegen parasieten en oesters helpen om het water te filteren van kleine deeltjes.

ENKELE ZIEKTES BIJ ZEEPAARDJES:

Ondervoeding

Ondervoeding is herkenbaar aan de pantser, de kleine hoeken zijn ipv. naar buiten naar binnen gericht.

REMEDIE:  Vaker voer wisselen minder ATEMIA(niet echt voedzaam meer maagvullend) meer MYSIS of CODEPODEN geven en vaker voeren.