Hippocampus Reidi
Herkomst: Midden-Zuid Amerika, Broedduur: 15 tot 28 dagen, Voedsel: plakton en minikreeftjes zoals Codepoden, Mysis en Atemia
Een zeepaardje is een vis die rechtop zwemt, ze hebben een zestal minivinnen, 2 aan de zijkant van hun hoofd, 2 op de rug en 2 aan hun staart. Met zijn staart houdt hij zich vast aan wieren of koralen. Hij kan zijn ogen, net als een kameleon, onafhankelijk van elkaar bewegen. Een zeepaardje eet kreeftjes en kleine vissen. Het vrouwtje legt haar eieren in de buidel van het mannetje. De jongen komen als mini zeepaardje uit de buidel van hun vader. Veel zeepaardjes zijn monogaam. Het zeepaardje leeft verspreid over de hele wereld. Hij leeft graag in warmere wateren en dat is ook de reden dat de meeste soorten in de tropen voorkomen. In het Zeeaquarium leeft de Hippocampus reidi, ook wel het Braziliaanse zeepaardje genoemd. Deze soort kan maximaal vijftien centimeter lang worden en is geel of rood van kleur.
Hippocampus abdominalis
Hippocampus abdominalis, algemeen bekend als het Big belly zeepaardje, is een van de grootste zeepaardjes. Hun basiskleur is crèmewit tot geel en ze hebben zwarte vlekken. Vooral de mannetjes hebben grote en donkere vlekken op hun hoofd en nek in vergelijking met de vrouwtjes. Mannetjes hebben ook een zeer prominente stroperij als ze volwassen zijn, waarin ze de jongen dragen. Vrouwtjes hebben ook grote buiken en hebben ook een langere staart in vergelijking met mannetjes.
H. abdominal is te vinden in grote rotspoelen bij eb en blijft hun roerloze gehecht aan wat zeewier op zoek naar schaaldieren zoals roeipootkreeftjes en vlokreeften. Ze zwemmen wel rond nadat de zon ondergaat. Ze bewonen gematigde wateren en zijn dus niet geschikt voor de gemiddelde zoutwatertank! Omdat zeepaardjes geen maag hebben, moeten ze de hele dag eten. Baby zeepaardjes zijn waargenomen om meer dan 3000 stuks per dag te eten en volwassenen eten meestal 30-50 keer per dag. Dit vormt ook de grootste uitdaging bij het houden van zeepaardjes, je moet ervoor zorgen dat ze de hele dag kunnen eten. En omdat ze meestal alleen levend of bevroren voedsel eten, is dit moeilijk te automatiseren.
Naast hun constante behoefte aan voedsel, moet ook rekening worden gehouden met hun zwemvaardigheid. Zeepaardjes kunnen wel wat flow aan, maar ze missen uithoudingsvermogen, dus ze hebben wel zones nodig met weinig stroming en iets om zich aan vast te houden, zodat ze kunnen rusten. Probeer ook sterke stekende koralen zoals Euphyllia en enkele andere LPS en anemonen te voorkomen. De meeste zachte koralen en SPS zijn echter prima. Andersom, omdat zeepaardjes de koralen vasthouden, kunnen ze de koralen soms irriteren / beschadigen, vooral als ze altijd op dezelfde plek grijpen. Houd dit alles in gedachten bij het opzetten van een zeepaardjesaquarium en ze zullen de sterren van het aquarium zijn!
Hippocampus algiricus
Hippocampus angustus
Hippocampus barbouri geel (bedreigt)
Levensduur2 - 6 jaar Lengte2,5 cm - 35 cm (0,9 - 12 inch)
Liefst een aquarium met 200 liter inhoud. Geen zeepaardjes voor beginners.
Oorspronkelijke leefgebieden: Thailand, Maleisië en Filipijnen.
Hippocampus Barbouri heeft goed ontwikkelde stekels, waaronder een scherpe oog- en neusrug en een dubbele wang rug. Hun eerste ruggengraat is de langste en breedste en is iets naar achteren gebogen. De staart heeft een reeks lange en korte stekels en is relatief kort in verhouding tot het lichaam. De snuit is slank en gestreept en de kroon (dat wil zeggen kroon) is matig hoog met vier of vijf stekels. Fijne lijntjes stralen uit het oog. Hippocampus Barbouri varieert van wit tot geel tot groenachtig grijs tot lichtbruin, en kan roodbruine vlekken of lijnen op het lichaam hebben. Deze soort is seksueel dimorf, aangezien mannetjes een broedbuidel hebben die niet aanwezig is bij vrouwtjes. Bovendien zijn mannetjes gemiddeld 11 tot 15 cm, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn, variërend van 11 tot 13 cm. De maximale hoogte van de H. Barbouri is ongeveer 15 cm. (Kuang en Chark, 2004; Lourie, et al., 2004; Oconer, et al., 2003)
Reproductie:
Zoals veel zeepaardjes is Hippocampus Barbouri monogaam en paart hij meerdere keren per seizoen, soms met dezelfde partner gedurende meerdere broedseizoenen. Vrouwtjes leggen hun eieren in de broedbuidel van het mannetje, die door een wand van kraakbeen van de lichaamsholte wordt gescheiden. Net als andere zeepaardjes dragen mannetjes eieren tijdens de ontwikkeling en manipuleren ze met behulp van een aangepaste anaalvin. Tijdens de zwangerschap versterken mannetjes en vrouwtjes de paarbanden met dagelijkse begroetingen. (Lourie, et al., 2004; Oconer, et al., 2003; Wilson en Vincent, 2000)
Paringssysteem: Monogaam
De draagtijd in Hippocampus barbouri duurt 12 tot 14 dagen, en de typische broedgrootte varieert van 10 tot 250 nakomelingen. Hippocampus barbouri is ovovivipaar en baart vrij grote jongen van gemiddeld 5 mm lang. De jongeren zijn direct na de geboorte onafhankelijk. Pasgeborenen hechten zich kort na de geboorte vast aan het substraat. De meeste mannetjes zijn reproductief volwassen met een lengte van 8 cm, zoals blijkt uit de aanwezigheid van een broedbuidel en een volledig ontwikkeld voortplantingssysteem. (Cato en Brown, 2003; Oconer, et al., 2003)
Eetgewoontes
Hoewel er weinig informatie is over het dieet van de Hippocampus barbouri in het wild, beperkt hun sedentaire karakter hen waarschijnlijk tot zoöplankton en fytoplankon, die ze via de snuit opnemen. (Mosk, et al., 2007; Wilson en Vincent, 2000) Primaire Dieetplanktion voor Dierlijk voedselzoöplankton Plantenvoedingsfytoplankton Foerageergedragfilter-voeren
Hippocampus barbouri, algemeen bekend als Barbour's zeepaardje, is een middelgroot zeepaardje. Hun basiskleur is variabel van crèmewit tot geelachtig tot oranje of grijsbruin, vaak met lichtgekleurde vlekken en oranje tot zelfs bruinrode vlekken. Hun snuit helemaal tot achter de ogen is gestreept. Mannetjes en vrouwtjes kunnen worden onderscheiden omdat mannetjes een broedbuidel hebben en iets groter zijn dan vrouwtjes.
Hippocampus kuda
Hippocampus Kuda
Kenmerken
- Niet voor beginners
- Voor apart aquaria
- Wordt ongeveer 18 cm
- Weinig stroming
- Reefsafe
- Kan als koppel of in groep gehouden worden.
- Niet bij andere vissen plaatsen
- Eten vooral mysis en verrijkte artemia
Hippocampus Kuda Orange/Red
Tijdens mijn observatie is mij opgevallen dat, Kuda"s graag in het zand zitten en zoeken naar voer.
Ze kunnen niet gehouden worden met drukke of agressieve dieren omdat het zeer trage eters zijn, ook leven ze liever in een iets hogere bak met heel weinig stroming, waardoor het houden van koraal samen met deze dieren al heel wat lastiger wordt. Hou een zeepaardje ook nooit alleen, maar in een koppel of liever een groepje.
Wat gorgonen of kunstkoraal met lange takken zijn wel heel ideaal voor het aquarium, omdat deze dieren zich ergens met hun staart aan vast moeten kunnen houden, netelde koralen en anemonen moeten hierbij vermeden worden.
Bij zeepaardjes heeft het mannetje een buidel waarin hij de eitjes uitbroed, en daarna voor de jongen zorgt .Deze dieren moeten minstens 3 maal per dag gevoerd worden met copepoden, nauplien of artemia. Diepvriesvoer pakken ze niet altijd, maar als ze het wel eten moet het eten verrijkt worden met vitamines.
Door het vele voeren moet er wel een goed filtersysteem aanwezig zijn in het aquarium, anders lopen de waardes binnen de kortste keren hoog op.
Voeding; eten alle levend voer dat niet te groot is voor hun muil, zoals Mysis , watervlooien,artemia, vlokreeftjes, enz... Grote eters, kunnen grote hoeveelheden verwerken.